3-4 травня 2017 року у Львівському НАУ проходив І етап аграрно-політичних дебатів в рамках проведення ХІХ зльоту іменних стипендіатів та відмінників навчання «Лідери АПК ХХІ століття». Захід проводився вперше, однак викликав велику зацікавленість у представників студентства факультетів ЛНАУ, оскільки рекомендовані напрями сформовані у відповідності до проблем сьогодення. До складу журі ввійшли викладачі ЛНАУ, керівники органів місцевого самоврядування, бізнесу, а саме: к.с.-г.н., професор, зав. кафедри генетики,  селекції та захисту рослин Петро Данилович Завірюха; д.е.н., професор, член-кореспондент НААНУ, зав. кафедри статистики та  аналізу Василь Васильович Липчук; к.е.н., доцент кафедри фінансів банківської справи та страхування Іван Миколайович Тофан; к.е.н., в.о. професора кафедри управління земельними ресурсами Мирослав Степанович Богіра; к.б.н., доцент кафедри екології та біології, депутат Дублянської міської ради Наталія Євгенівна Панас; к.е.н., в. о. доцента кафедри менеджменту ім. проф. Є.Храпливого, заступник голови Жовківської райдержадміністрації Юрій Володимирович Дубневич; керівник департаменту земельного кадастру ТзОВ «Інститут геоінформаційних систем» Ярослав Ярославович Бучуляк; директор департаменту землеустрою ПП «Центр ринкових досліджень», сертифікований інженер-землевпорядник Віктор Володимирович Кошовський; голова ради молодих вчених ЛНАУ, к.е.н., доцент кафедри фінансів банківської справи та страхування Галина Володимирівна Східницька; к.т.н., в.о. доцента кафедри експлуатації та технічного сервісу машин Ігор Васильович Дмитрів.

У дебатах взяли участь шість команд університету, які готувалися за різними напрямами і висловлювали думку «За» і «Проти»:

1. Зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення – введення вільного ринку землі.
Рожева – стверджувальна («За»): Іван Марусяк (гр. Зв-61), Володимир Пньовський (гр. Аг-13 сп), Дмитро Горбань (гр. Оп-12 сп).

2. Зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення – введення вільного ринку землі.
Голуба – заперечна («Проти»): Євгеній Ковтун (гр. Зв-42), Мар’ян Волошин (гр. Аг-61), Лілія Михальчук (гр. Оа-12 сп).


3. Скасування спеціального режиму оподаткування для сільськогосподарських товаровиробників (4 група) та застосування загальної системи оподаткування з податку на додану вартість (ПДВ).
Оранжева – стверджувальна («За»): Олександр Коцюбинський (гр. Фін-61), Назар Корденко (гр. Зв-62), Наталя Герелюс (гр. Мо-41).

4. Скасування спеціального режиму оподаткування для сільськогосподарських товаровиробників (4 група) та застосування загальної системи оподаткування з податку на додану вартість (ПДВ).
Фіолетова – заперечна («Проти»): Михайло Лизак (гр. Фін-61), Ілля Павлюк (гр. Ат-61), Вікторія Брик (гр.Зв-62).

5. Дозвіл на використання генно-модифікованих продуктів (ГМО – продуктів) у виробництві продуктів харчування для населення у кормів для тварин – як гарантія продовольчої безпеки країни.
Синя – стверджувальна («За»): Надія Бабка (гр. Аг-23 сп), Ольга Гринишин (гр. Фін-22 сп), Богдан Семенюк (гр. Ен-42).

6. Дозвіл на використання генно-модифікованих продуктів у виробництві продуктів харчування для населення у кормів для тварин – як гарантія продовольчої безпеки країни.
Червона – заперечна («Проти»): Іван Джигановський (гр.М-41), Марія Грисьо (гр. Екп-42),Ольга Ковач (гр. Аг-61).

Під час проведення заходу для оцінювання команд-переможців враховувалися такі критерії: обізнаність учасників у проблемах; наведення достовірних і відповідних аргументів; вміння логічно і послідовно розкрити та відстоювати власну думку; командна робота і її злагодженість; культура ведення дебатів; грамотна мова і ораторське мистецтво; оперативне використання аргументів опонентів у своєму виступі.

За результатами голосування членів журі і слухачів, які активно вболівали за кожну з команд та голосували за допомогою кольорових наліпок з відповідною кількістю балів, беззаперечним переможцем стала команда «Фіолетових». Із команди-переможця шляхом голосування членами журі було обрано лідера – Михайла Лизака (Фін-61).

Успішному проведенню аграрно-політичних дебатів завдячуємо модератору, аспіранту денної форми навчання Олегу Ярославовичу Андрушківу, а також організаторові даного заходу – голові молодих вчених університету Галині Володимирівні Східницькій.

Бажаємо переможцю подальших звершень на науковому напрямі і достойного представлення Львівського НАУ у ІІ етапі аграрно-політичних дебатів «Лідери АПК ХХІ століття».