$HM = ''; include "css/css.css"; ?>
2.ПЕРЕЛІК НАВЧАЛЬНИХ ДИСЦИПЛІН
№ з/п |
Назва навчальної дисципліни |
Кількість кредитів ЄКТС |
Кількість годин |
Форма контролю |
Семестр |
Шифр кафедри |
|
всього |
у т.ч. аудит. |
||||||
Обов’язкові навчальні дисципліни. |
|||||||
1 |
Історія України |
5 |
150 |
56 |
іспит |
1 |
55 |
2 |
5 |
150 |
56 |
іспит |
3 |
17 |
|
3 |
Українська мова (за професійним спрямуванням) |
5 |
150 |
56 |
залік |
2 |
55 |
4 |
8 |
240 |
120 |
іспит |
2 |
46 |
|
5 |
Вища математика та інформаційні технології |
5 |
150 |
56 |
іспит |
1 |
54; 25 |
6 |
5 |
150 |
56 |
іспит |
1 |
31 |
|
7 |
7 |
210 |
120 |
залік, іспит |
1,2 |
19 |
|
8 |
5 |
150 |
64 |
іспит |
2 |
19 |
|
9 |
Екологія та радіобіологія |
7 |
210 |
120 |
залік, іспит |
4,5 |
19 |
10 |
5 |
150 |
64 |
іспит |
3 |
18 |
|
11 |
7 |
210 |
120 |
залік, іспит |
3,4 |
18 |
|
12 |
7 |
210 |
120 |
залік, іспит |
3,4 |
15 |
|
13 |
5 |
150 |
64 |
іспит |
6 |
18 |
|
14 |
5 |
150 |
64 |
іспит |
4 |
18 |
|
15 |
Механізація, електрифікація і автоматизація сільськогосподарсткого виробництва |
5 |
150 |
64 |
іспит |
4 |
35;36 |
16 |
5 |
150 |
56 |
іспит |
5 |
18 |
|
17 |
7 |
210 |
120 |
залік, іспит |
5,6 |
12 |
|
18 |
16 |
480 |
224 |
залік, іспит |
5,6,7,8 |
14;12 |
|
19 |
7 |
210 |
56 |
іспит |
5 |
15 |
|
20 |
5 |
150 |
64 |
іспит |
6 |
13 |
|
21 |
5 |
150 |
56 |
іспит |
5 |
13 |
|
22 |
5 |
150 |
48 |
іспит |
8 |
18 |
|
23 |
Стандартизація, управління якістю продукції рослинництва та технологія зберігання і переробки продукції рослинництва |
7 |
210 |
56 |
іспит |
7 |
13 |
24 |
5 |
150 |
64 |
іспит |
2 |
14 |
|
25 |
Економіка і підриємництво, менеджмент |
5 |
150 |
64 |
залік |
4 |
|
26 |
5 |
150 |
56 |
іспит |
1 |
32 |
|
Вибіркові навчальні дисципліни. |
|||||||
|
Економічна теорія |
5 |
150 |
64 |
залік |
2 |
21 |
Етика і естетика |
|||||||
|
5 |
150 |
56 |
іспит |
7 |
211 |
|
Правознавство |
|||||||
Конфліктологія |
|||||||
|
5 |
150 |
56 |
іспит |
3 |
19 |
|
|
Біохімія рослин |
5 |
150 |
56 |
іспит |
3 |
19 |
Екологічна біохімія |
|||||||
Біохімія тварин |
|||||||
Блок 1. З ознаками спеціальності «Агрономія». |
|||||||
31 |
7 |
210 |
90 |
залік, іспит |
7,8 |
12 |
|
32 |
7 |
210 |
90 |
залік, іспит |
7,8 |
12 |
|
Контурно-меліоративна система землеробства |
|||||||
33 |
5 |
150 |
48 |
іспит |
8 |
15 |
|
Бонітування грунтів |
|||||||
34 |
5 |
150 |
56 |
іспит |
7 |
18 |
|
Прогноз розвитку шкідливих організмів |
|||||||
35 |
Технол. лікарських рослин |
5 |
150 |
64 |
іспит |
6 |
12 |
Агробіоценологія |
|||||||
36 |
5 |
150 |
64 |
залік |
6 |
18 |
|
Родентологія |
|||||||
Блок 2. З ознаками спеціальності «Плодоовочівництво і виноградарство». |
|||||||
31 |
7 |
210 |
90 |
залік, іспит |
6,7 |
13 |
|
32 |
7 |
210 |
90 |
залік, іспит |
7,8 |
13 |
|
Плодово-ягідний розсадник |
|||||||
33 |
5 |
150 |
48 |
іспит |
8 |
13 |
|
Насінництво плодових і овочевих культур |
|||||||
34 |
Спеціальне овочівництво |
5 |
150 |
56 |
іспит |
7 |
13 |
Грибівництво |
|||||||
35 |
5 |
150 |
64 |
іспит |
6 |
13 |
|
36 |
Технології закритого грунту |
5 |
150 |
64 |
залік |
6 |
13 |
Екологія мікроорганізмів |
|||||||
Факультативні дисципліни |
|||||||
1 |
5 |
150 |
48 |
залік |
8 |
46 |
|
Іноземна мова (за профспрямуванням) Іспанська |
|||||||
2 |
Фізична культура - Легка атлетика |
6 |
180 |
132 |
залік |
2,4 |
|
Фізична культура - Важка атлетика |
|||||||
Фізична культура - Ігрові види спорту |
|||||||
Фізична культура - Вільна боротьба |
|||||||
3 |
Підготовка водіїв |
5 |
150 |
42 |
іспит |
3 |
35 |
Практична підготовка |
|||||||
1 |
Навчальна практика |
21 |
630 |
- |
залік |
2,4,6 |
- |
2 |
Виробнича практика |
5 |
150 |
- |
захист звіту, залік |
8 |
- |
Курсові роботи |
|||||||
1 |
Грунтознавство з основами геології |
1 |
30 |
- |
залік |
4 |
15 |
2 |
Агрохімія |
1 |
30 |
- |
залік |
5 |
15 |
3 |
Землеробство і гербологія |
1 |
30 |
- |
залік |
6 |
12 |
4 |
Стандартизація, управління якістю продукції рослинництва та технологія зберігання і переробки продукції рослинництва |
1 |
30 |
- |
залік |
7 |
13 |
5 |
Рослинництво, кормовиробництво та луківництво |
1 |
30 |
- |
залік |
8 |
12 |
Атестація випускників. |
|||||||
1 |
1 |
30 |
- |
іспит |
8 |
- |
|
2 |
1 |
30 |
- |
іспит |
8 |
- |
|
3 |
Дипломне проектування та захист дипломної роботи |
5 |
150 |
- |
прилюдний захист |
8 |
- |
|
|
|
|
|
|
|
|
3. Загальна кількість кредитів ЄКТС, необхідних для виконання програми - 240 кредитів.
4. Очікувані результати навчання ( компетентності) компетентність - динамічна комбінація знань, вмінь і практичних навичок, способів мислення, професійних, світоглядних і громадянських якостей, морально-етичних цінностей, яка визначає здатність особи успішно здійснювати професійну та подальшу навчальну діяльність і є результатом навчання на певному рівні вищої освіти.
Випускники освітнього ступеня „Бакалавр” отримують базову вищу освіту з узагальненим об’єктом діяльності – сільськогосподарське виробництво і в результаті навчання здобувають такі компетентності:
Прогнозування потреб ринку в сільськогосподарській продукції методом аналізу та співставлення фактичної урожайності і насичення ринку
На підставі статистичних даних щодо роботи аграрного ринку, використовуючи методи аналізу і співставлення аналізувати потребу на ринках у сільськогосподарській продукції у поточному році і на перспективу для рганізації правильного ведення господарства;
Використовуючи дані щодо виробництва продукції сільськогосподарських рослин за допомогою аналізу варіаційних рядів співставляти фактичну врожайність культур господарства з середньою в районі, області, країні.
Планування використання механічних властивостей рослин і ґрунтів в агрономії. На основі сучасних наукових досліджень в галузі ґрунтознавства і рослинництва, враховуючи закони класичної механіки для фізичних моделей,
в умовах виробничої діяльності досліджувати механічні властивості рослин та визначати щільність, структуру ґрунту та розподіл ґрунтових частинок за розмірами.
Аналіз біофізичних процесів та умов життєдіяльності біоценозів в навколишньому середовищі
Враховуючи сучасну наукову інформацію про фізику і біофізику навколишнього середовища та використовуючи знання закономірностей, яким
підпорядковуються процеси в нерівноважних термодинамічних системах у лабораторних умовах:
- виявляти осмотичний тиск у клітині;
- визначати вологість повітря, ґрунту, вологоємність та гігроскопічність ґрунтів
- досліджувати фізичні механізми ерозії ґрунту, вплив вологості на рослини;
- виявляти вплив температури на ґрунт, рослини;
- знаходити розподіл температури в ґрунті з глибиною і зміну її з часом, вертикальну зміну температури в повітрі.
Дослідження, аналіз та оцінка продуктивності (коефіцієнта корисної дії) фотосинтезу
Враховуючи наукові дані із вивчення природного фотосинтезу та використовуючи інформацію про сучасні досягнення в галузі розшифрування
ланцюгів реакції і синтезування органічної речовини фотосинтезу в умовах виробничої діяльності:
- забезпечувати необхідні заходи для визначення асиміляційних поверхонь сільськогосподарських полів;
- визначати фотосинтетичний потенціал та фотосинтетичну продуктивність сільськогосподарських рослин і насаджень.
Планування використання різних класів неорганічних сполук в технологіях вирощування сільськогосподарських культур.
На підставі знань про будову речовини, водні розчини, можливість проходження процесів гідролізу планувати використання певного класу неорганічних сполук у технологіях вирощування сільськогосподарських культур та в якості мінеральних добрив, агромеліорантів, пестицидів.
На підставі знань про окисно-відновні процеси, фізичні та хімічні властивості елементів, процеси комплексоутворення планувати використання
неорганічних сполук цих елементів в якості добрив, агромеліорантів, пестицидів, кормових добавок та преміксів.
Обґрунтовування біогенної активності хімічних елементів та планування можливість їх використання в сільськогосподарському виробництві
Виходячи з теоретичних положень сучасних наукових досліджень в якісному аналізі об’єктів навколишнього середовища та використовуючи відповідні методичні розробки в умовах виробництва:
- обґрунтовувати біогенну активність хімічних елементів;
- планувати можливість їх використання в якості добрив, пестицидів, кормових добавок та преміксів.
Планування використання будови органічних сполук у технологіях вирощування сільськогосподарських культур
Виходячи із сучасних наукових досліджень та враховуючи теоретичні положення про будову органічних речовин і тип хімічних зв’язків у них, використовуючи відповідні методичні розробки, на підставі знань про будову органічних сполук планувати використання класів органічних сполук у технологіях вирощування сільськогосподарських культур.
Планування використання методів визначення вмісту в урожаї сільськогосподарських рослин жирів, вуглеводів, амінокислот і білків
Враховуючи потреби виробництва та використовуючи практичні розробки:
- проводити оцінку наявності жирів, вуглеводів і білків у рослинах;
- використовувати дані щодо впливу рослинних решток на процеси ґрунтоутворення в сучасних технологіях.
Проектування виготовлення клітинних препаратів та практичного дослідження клітин у прогнозах ураження рослинних організмів
Виходячи з даних із вивчення рослинної клітини, на основі сучасних наукових досліджень в галузі цитології, використовуючи відповідні методики розробляти прогноз ураження клітин внаслідок:
- внесення добрив;
- застосування засобів захисту рослин;
- стану перезимівлі рослин;
- стійкості до токсинів.
Планування виявлення деструктивних змін тканин рослинницької продукції
Виходячи із сучасної наукової інформації щодо цитології, структурних та функціональних властивостей тканин, враховуючи потреби виробництва та використовуючи практичні рекомендації:
- визначати деструктивні зміни тканин плодів, насіння, вегетативних органів;
- розробляти заходи на зниження травматизму рослин.
Вивчення анатомо-морфологічних та структурно-функціональних особливостей вегетативних органів однодольних і дводольних дикорослих і культурних рослин
На основі сучасних досягнень науки в галузі органографії, використовуючи інформаційні дані щодо виробництва продукції рослинництва та враховуючи практичне матеріально-технічне забезпечення:
- розробляти схеми раціонального розміщення і щільності рослин у посівах і сівозмінах;
- регулювати процеси формування та обрізки плодоягідних культур;
- використовувати ботанічні знання в розробці агротехнічних заходів із вирощування сільськогосподарських культур.
Планування використання ботанічних знань з мікології, альгології та мікробіології в технологіях вирощування сільськогосподарських рослин
Спираючись на досягнення сучасної науки і практики в умовах виробничої діяльності, використовуючи флористичне і ценотичне різноманіття прокаріотичних організмів використовувати ботанічні знання з мікології, альгології та мікробіології для:
- розробки заходів із боротьби зі збудниками хвороб сільськогосподарських культур;
- виявлення найбільш уразливої стадії і строку в циклі розвитку хвороби;
- визначення дії токсинів на анатомо-морфологічні ознаки рослин.
Планування використання флори квіткових рослин та їх угруповань в аспекті збереження біорізноманіття та раціонального використання рослинних ресурсів
На основі новітньої ботанічної інформації, використовуючи флористичний сортимент регіону та враховуючи властивості і перспективи застосуання у виробництві:
- розробляти проекти раціонального його використання як лікарської сировини, харчових, декоративних і кормових культур;
- використовувати перспективні ботанічні види для введення в культуру;
- розробляти заходи щодо боротьби з бур’янами.
Планування заходів із поліпшення екологічного стану місцевості.
$HM = ''; include "templates.php"; ?>