Помітною подією у науковому житті і міжнародній співпраці Львівського національного аграрного університету із закордонними партнерами є Міжнародні наукові форуми, які щорічно проводяться у Дублянах на початку навчального року. Традиційно університет мав за честь проводити черговий, вже ХVІІІ Міжнародний науково-практичний форум «Теорія і практика розвитку агропромислового комплексу та сільських територій», робота якого тривала 20-22 вересня 2017 р.

Особливістю та значимістю нинішнього Міжнародного форуму було те, що він присвячувався пам’яті непересічної особистості – організатора кооперативного руху на Західній Україні  Ярослава Зайшлого. Він був одним із найактивніших діячів товариства «Сільський господар», який доклався до його розбудови. Як відомо, товариство «Сільський господар» було засноване у Галичині в  кінці ХІХ століття і згодом перетворилось у центр поширення передових методів господарювання та агротехнічних знань серед галицьких хліборобів. Товариство сприяло не тільки розвитку економіки краю, а й формуванню національної свідомості галичан.

У 30-х роках минулого століття Ярослав Зайшлий працює директором товариства «Сільський господар» у Коломиї. Особливу увагу він звертає на хліборобські вишколи молоді, читає лекції в галицьких селах, на яких навчав, як змінити життя селян на краще, бере активну участь в організації курсів зразкових господарників.

У повоєнний період Ярослав Зайшлий разом з дружиною Олею та донькою Іреною зважилися на еміграцію до Канади, розуміючи, що влада більшовицьких гнобителів не залишить їх у спокої, а піддасть репресіям, чіпляючи ярлики «українських буржуазних націоналістів».  Оселився в Монреалі.

Та навіть на далекій чужині Ярослав Зайшлий не припиняв працювати для України: описав історію кооперативного руху для Українського архіву «Коломия й Коломийщина», видань Наукового Товариства Шевченка. Брав активну участь у громадському житті української громади, був членом Українського національного об’єднання в Монреалі. Усе своє життя він присвятив пропагуванню кооперативного руху та передових технологій в аграрній сфері, розвиткові українського шкільництва, бо вірив, що лише освічений і заможний український господар спроможний збудувати омріяну багатьма поколіннями українських патріотів сильну та незалежну державу.

Дожив до здобуття Україною незалежності і дуже тішився, що на його рідній землі відроджується кооперативний рух, поновлено видання журналу «Сільський господар».

Ярослав Зайшлий помер 21 травня 1998 року в Оттаві. У вічність відійшла людина, до якої можна легко достосувати слова геніального Івана Франка «Все що мав у житті – він віддав для одної ідеї...».

Продовженням справи Ярослава Зайшлого стала діяльність його доньки Ірени Белл, яка впродовж багатьох років є однією з найяскравіших представниць української громади в Канаді як віце-президент Конгресу українців в Канаді, член Ради директорів Канадського фонду українських досліджень, старший радник Ради директорів кафедри українознавства в університеті Оттави та багатьох інших громадських, наукових інституцій і засобів масової інформації.

Її праця високо оцінена головою Британської Співдружності Королевою Великобританії Єлизаветою ІІ: Ірені Белл  вручено Медаль діамантового ювілею Королеви Єлизавети ІІ за рекордний стаж громадської роботи.

У 2016 році Ірена Белл виступила з ініціативою про заснування іменних стипендій для кращих студентів факультету агротехнологій та екології і землевпорядного факультету Львівського національного аграрного університету – відмінників навчання, які беруть активну участь у наукових дослідженнях та громадському житті.

Ініціатива двосторонніх зв’язків продовжилася підписанням меморандуму про співпрацю між Канадсько-українським фондом і Львівським НАУ, де передбачено партнерство на довгі роки. У рамках цієї співпраці з ініціативи ректора Львівського НАУ В.В.Снітинського в університеті почали створювати музей Ярослава Зайшлого. Прикметно, що відкриття музею відбулося у дні роботи ХVІІІ Міжнародного науково-практичного форуму, також присвяченого пам’яті Ярослава Зайшлого.

Урочисте відкриття музею проведене ректором Львівського НАУ В.В. Снітинським 21 вересня 2017 р. у великий християнський день – Різдва Пресвятої Богородиці. В церемонії відкриття взяли участь численні гості Міжнародного форуму. Серед них президент Вищої інженерно-економічної школи в Жешові Станіслав Сосновський, академік НААН України Л.Я. Новаківський, члени міжнародного наукового та організаційного комітетів форуму, учасники форуму. Стараннями працівників кафедри екології за активної допомоги доньки Ярослава Звйшлого Ірени Белл в університеті створена унікальна експозиція, яка відображає титанічну працю і внесок Ярослава Зайшлого у розбудову не лише українського села, але й Української держави. Саме незламний духом син українського народу, агроном-інженер Ярослав Зайшлий своїм життям показав, як треба працювати на процвітання рідної землі попри труднощі і негаразди, відстоював свою українськість на еміграції, поклав на вівтар піднесення національної свідомості українців усі свої знання і сили.

Ярослав Зайшлий тріумфально повернувся на рідну Батьківщину, повернувся в Галичину.