У неділю 28.06.2015р. в приміщені народного дому ім. Євгена Козака в селі Велике Колодно відбулась презентація книги під назвою «Моє село − історія жива» (Екскурс в минуле і сучасне села Велике Колодно). Керівником творчої групи даної книги є в.о. професора, декан економічного факультету, заслужений працівник сільського господарства України, Відмінник освіти України Ярослав Степанович Янишин.

Зал народного дому був заповнений вщент, адже презентована книга написана для духовного збагачення старших, теперішніх і майбутніх поколінь, а її поява – це перший крок на шляху повернення до джерел пам’яті свого роду.

Наскрізна тема даної книги − висвітлення основних аспектів історичного минулого рідного краю. Прочитавши її, розумієш, яка колосальна і вагома робота для майбутніх поколінь проведена − поставлено на історичний ґрунт стражденний шлях історії рідного села, його становлення та розвиток.

Книга містить інформацію про соціально-культурний розвиток села від найдавніших часів до сьогодення, архівні довідки та свідчення очевидців важливих доленосних подій, що відбувались на території села. Особлива увага приділяється описанню подій, пов’язаних з діями УПА, життю села у роки війни, згадано долю солдатів, які навіть на чужині у Афганістані з вірою дивились у майбутнє, заради якого варто боротися, терпіти і перемагати. Окрема увага приділяється освітнім осередкам – від періоду їх становлення до сучасного стану.

Споконвіку жителі с. Велике Колодно були побожним народом. На сторінках книги значна увага приділяється духовному життю селян. З вдячністю згадуються священнослужителі та духовні наставники села, які все своє свідоме життя присвятили служінню Богу та людям. Згадуються і окремі жителі, що завжди з радістю долучаються до роботи у церкві.

Автор не оминув увагою окремих особистостей − вихідців з села, які зробили вагомий внесок у соціально-економічний та духовний розвиток с. Велике Колодно.

В книзі показані своєрідні колоритні традиції, звичаї, фольклор села, таланти жителів, що уміють і вишивати, і писати вірші, і співати...

Книга показала незламність духу жителів села Велике Колодно, і нагадала їм, що вони живуть у одному з наймальовничіших куточків Батьківщини і повинні жити гідно, бо вони варті кращого майбутнього з таким історичним минулим.

Всі присутні позитивно висловлювалась як про ідею написання даної книги, так і про її автора, якого завжди хвилюють проблеми рідного села.

Виступаючи перед громадою, в.о. проф. Я. Янишин не упустив нагоди розказати про умови вступу та навчання на економічному факультеті та загалом в університеті.