В рамках проведення Днів Науки у ЛНАУ 16 травня 2016р. на кафедрі економіки підприємства та інноваційної діяльності відбувся круглий стіл на тему «Форсайт розвитку підприємств аграрної сфери економіки», Організований завідувачем кафедри д.е.н., професором Г. В. Черевком та к.е.н., доцентом К. М. Руліцькою, цей круглий стіл став вже другим за рахунком подібним заходом у Львівському національному аграрному університеті, що мав на меті долучити зусилля викладачів та студентів до пізнання сутності сучасних світових тенденцій застосування методології Форсайт-досліджень.

Участь у заході взяли близько 30 викладачів ЛНАУ та запрошених гостей. Засідання розпочала заступник декана економічного факультету к.е.н., доцент Г. В. Брик. Професор Г. В. Черевко своєю презентацією познайомив присутніх з історією, основами і інноваційною складовою застосування Форсайту у світовій практиці. Він зазначив, що Форсайт слід сприймати як спосіб формування інформаційної бази для прийняття оптимального стратегічного рішення в сфері АПК. Зі свого досвіду професор розповів про практику застосування таких досліджень у США.

Із презентацією виступила також доцент К. Руліцька, яка обґрунтувала учасникам круглого столу необхідність і вагомість застосування Форсайт-досліджень в аграрній сфері України. Розповівши про останні Форсайт-дослідження в Україні і світі, вона зробила коротке узагальнення результатів завершених проектів й висловила своє бачення щодо майбутнього використання Форсайту у вітчизняних аграрних підприємствах.

Професор В. В. Липчук поділився з присутніми власним досвідом участі в Форсайт-дослідженнях й висловив своє бачення їх застосування у вітчизняному сільському господарстві.

Професор І. Г. Костирко, надзвичайно зацікавлений темою заходу, розповів про своє бачення Форсайту в агросфері й зазначив, що галузевий підхід себе вичерпав ще 20-25 років, тому й Форсайт разом із відповідною ідентифікацією об’єкта досліджень мусить бути застосований в Україні.

Активну участь в обговоренні нової для України методології передбачення прийняли гості заходу. Серед них директор «Галфрост» та співзасновник ТзОВ «Агро Фрутіка Бишків» Анатолій Ключко, заступник директора з агротехніки ПАТ «Компанія Райз» Юрій Стречен та спеціаліст управління агропромислового розвитку Жовківської РДА Віталій Павлось.

Анатолій Ключко розповів присутнім про історію заснування ТзОВ «Агро Фрутіка Бишків», засади функціонування та міжнародну співпрацю з відомими фірмами. Господарство, яке ще називають «маленькою Голландією», збирає врожаї полуниць в обсягах 15-23 т/га й працює за європейськими стандартами якості. Вартим уваги є те, що вся продукція товариства з обмеженою відповідальністю «Агро Фрутіка Бишків» та «Галфрост» сертифікована по усіх видах сертифікації і переважна її частина у замороженому стані продається за кордон.

Юрій Стречен виступив із презентацією, яка наочно дозволила познайомитись із агротехнікою, дистрибуцією якої займається ПАТ «Компанія Райз». Замдиректора зосередив увагу на тому, що даною агротехнікою обробляються 780 тис. га вітчизняних угідь по всій території України.

Віталій Павлось розповів про реальний стан справ у аграрних підприємствах Жовківщини й зазначив, що подібні заходи є дуже важливими для обміну інформацією задля позитивних перспектив розвитку вітчизняного АПК.

В обговоренні відмінності Форсайту від відомих методологій прогнозування й проектування майбутнього взяли участь завідувачі кафедр економічного факультету ЛНАУ Ю.Губені, В. Ковалів, Н. Зеліско, О. Шолудько та викладачі університету. Великий інтерес до Форсайту проявили усі учасники круглого столу, що вилилось в бурхливе обговорення. Було запропоновано й підтримано усіма учасниками заходу необхідність внесення конкретних пропозицій щодо Форсайт-досліджень Міністерству агропромислового розвитку України.

Професор Г. В. Черевко зазначив, що така нова тематика заходів є запорукою присутності й спільного обговорення актуальних проблем із науковцями інших ВНЗ, у т.ч. закордонних, та практиків сільськогосподарського виробництва.