25 листопада кафедра геодезії та геоінформатики відзначила свій ювілей – 70 років з дня заснування. З цієї нагоди на землевпорядному факультеті проведено міжнародну науково-практичну конференцію «Актуальні завдання топографо-геодезичного забезпечення в землеустрої та земельному кадастрі».

Становлення геодезичної науки на теренах Дублян офіційно налічує понад 153 роки. В ті далекі роки навчальний план у розділі підготовчих наук передбачав вивчення геометрії та геодезії (мірництва). Зокрема, викладач Щецінський у 1858 році проводив виклади з геодезії. Геометрія і мірнича справа пов’язувалися зі зніманням на місцевості та складанням планів.

Офіційною датою заснування кафедри геодезії і геоінформатики вважається кінець жовтня 1946 року. Згідно з наказом Міністерства вищої освіти СРСР за № 600 від 29 жовтня 1946 року у Львівському сільськогосподарському інституті був створений землевпорядний факультет з відділом геодезії. Склад кафедри геодезії на лісогосподарському і землевпорядному факультетах затверджений наказом № 208 від 10 жовтня 1947 року. Першим завідувачем кафедри геодезії був М.В. Соловйов. Сьогодні кафедру очолює перспективний фахівець в галузі геодезії та землеустрою доцент П.П. Колодій.

Урочисте відкриття конференції провів проректор з наукової роботи Львівського національного аграрного університету професор І.Б. Яців. Він відзначив історичні витоки зародження кафедри, підкреслив достойність виконаних завдань в умовах сьогодення, і, зокрема, зазначив: «Можна сказати, що кафедра геодезії та геоінформатики впевнено дивиться у майбутнє і з вагомими успіхами зустрічає свій 70-й ювілей». З нагоди святкування проректор від імені ректора університету привітав викладацький склад кафедри і відзначив їх пам’ятними грамотами.

З привітальним словом виступив декан землевпорядного факультету професор М.Г. Ступень, який відмітив прогресивний розвиток кафедри: «Упродовж цього часу підготовлено безліч фахівців, які нині розвивають нові інформаційні технології та ефективно впроваджують їх на практиці». Також викладачі кафедри були відзначені пам’ятними грамотами деканату та спілки інженерів-землевпорядників України.

З виступу завідувача кафедри П.П. Колодія учасники конференції почули, який внесок зробила кафедра упродовж свого існування у справу підготовки фахівців інженерів-землевпорядників.

З вітаннями виступали колеги з кафедри геодезії Каунаського коледжу (Литва), з Національного університету «Львівська політехніка», а також інших кафедр землевпорядного факультету, які побажали творчих успіхів і подальшої наукової співпраці.

Конференція працювала в трьох секціях:

  • Сучасні завдання, методи і технології у геодезії, картографії та землеустрої;
  • Земельний кадастр та оцінка землі і нерухомості;
  • Управління земельними ресурсами та просторове планування територій.

Робота у секціях відбувалася досить жваво. Фахівці обговорювали актуальні галузеві питання, прогнозували перспективи розвитку. Доповідачі акцентували увагу на фундаментальних чинниках розвитку науки у сфері проведення геодезичних робіт, землеустрою та земельного кадастру.

Також було представлено 24 стендові доповіді, з яких 18 було представлено учасниками з Білорусії (УО «Белорусская государственная сельскохозяйственная академия), Польщі (Вища інженерно-економічна школа в Жешуві, Краківський аграрний університет, Краківська гірничо-металургійна академія, Жешувська Політехніка) та Латвії (Латвійський аграрний університет, Aleksandras Stulginskis University).