10 березня у Департаменті агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації проведено круглий стіл з обговорення земельних питань (обіг земель, мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення). На засіданні зібрались керівники сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств, агрохолдингів, представники громадських організацій, відомі юристи, науковці. Від Львівського НАУ до роботи долучились проф. Анатолій Сохнич та в. о. проф. Мирослав Богіра.

Темою обговорення стали перспективи відкриття ринку сільськогосподарських земель в Україні, а також ретроспективний огляд земельної реформи – адже перш ніж рухатись далі, потрібно проаналізувати наявні помилки та досягнення.

Через окремі системні прорахунки авторів земельної реформи та недостатнє ресурсне забезпечення більшість цілей земельного реформування дотепер залишаються не досягнутими, а запровадження ринкових земельних відносин так і не стало запорукою формування сталого землекористування, зокрема:

- не відбулося удосконалення земельних відносин у сільськогосподарському виробництві, натомість здійснена тотальна парцеляція товарних сільськогосподарських землекористувань. Вже створено неефективну систему землеволодіння – шляхом заборони на продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення;

- подальше реформування земельних відносин у населених пунктах відбувається переважно у напрямку приватизації земель територіальних громад, яке нерідко здійснюється в умовах «колективної безвідповідальності» розпорядників землі – органів місцевого самоврядування, що стає причиною безсистемної урбанізації та ускладнення умов для просторового розвитку містобудівних систем;

- законодавчо заблоковано найбільший сегмент ринку земель – ринковий оборот земель сільськогосподарського призначення, які становлять 45,7 % від площі держави.

Директор Департаменту агропромислового розвитку області Наталія Хмиз наголосила на потребі широкого громадського обговорення, передусім з агровиробниками, науковцями і ін. передумов, часових аспектів та фінансових інструментів для запровадження ринку сільськогосподарських земель.

Всі учасники зазначеної зустрічі дійшли згоди в необхідності пошуку спільного компромісного рішення, напрацювання узгоджених законопроектів і поглиблення інформаційно-роз’яснювальної роботи в сільській місцевості.