Щороку в останню суботу листопада Україна у скорботній молитві схиляє голову перед мільйонами жертв Голодоморів, які відбулися в 1921–1923, 1932–1933 і 1946–1947 роках. Голодомор є однією з найтрагічніших сторінок української історії, коли люди гинули від штучно створеного голоду. І досі неможливо уявити, що в країні з родючими землі, де простягаються пшеничні лани, сталася така трагедія. Минуло понад 80 років після тих жахливий подій, а біль понесених втрат і досі щемить у наших серцях.

У суботу, 26 листопада Музей Степана Бандери провів акцію «Щоб світ знав», присвячену Дню пам’яті жертв голодомору 1932–1933 років. Антоніна Ковалів, директор музею, зазначила, що Степан Бандера не залишався осторонь цих страшних подій. На знак протесту проти дій тогочасної влади та щоб привернути увагу світової громадськості до Голодомору в Україні в 1933 р. Степан Бандера та українські націоналісти організували атентат проти радянського консула у Львові. Це не тільки згадка про відважний і самовідданий вчинок, але й пам’ять про страшну трагедію – Голодомор.

Акцію відвідали учасники Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Золотий перетин Львова – 2016» та студентський актив Львівського національного аграрного університету. Оксана Качмар, керівник підрозділу з організації виховної роботи студентів, та Антоніна Ковалів, директор музею, роздали відвідувачам музею та керівникам колективів інформаційні листівки, присвячені участі Степана Бандери та ОУН у тогочасних подіях.

Під час заходу учасники фестивалю мали змогу не лише більше дізнатися про страшні часи Голодомору і репресій, але й послухати про життя та діяльність Степана Бандери. Охочих виявилося чимало: Танцювальний колектив «Зорепад», Вокальний ансамбль «Древо», Народний ансамбль танцю «Первоцвіт» та багато інших.

Особливими відвідувачами музею в цей день стала сім’я Афанасія Саракіотіса, жителя Камени-Вурли із Греції. Вони із особливою зацікавленістю слухали екскурсію, ознайомлювалися із інформацією на стендах. «Щиро дякуємо очільнику університету та всім, хто приклався до створення такого цікавого та унікального музею, який сприяє піднесенню національного-патріотичного виховання», – зазначив пан Афанасій. Опісля гості зробили фото на згадку на висловили найкращі побажання у книзі відгуків.

Яскравим доповненням до сказаного під час заходу стала книжкова виставка «Невиплакані сльози України», переглянувши яку присутні могли більше дізнатися про масштаби і наслідки великого голоду на теренах нашої Батьківщини. Антоніна Василівна акцентувала увагу присутніх на тому, що наш обов’язок – берегти пам’ять про мільйони невинно убієнних українців, і в знак цього 26 листопада о 16.00 долучитися до всеукраїнської хвилини мовчання та акції «Запали свічку пам’яті».