23 лютого в рамках реалізації проекту щодо призначення студентам Львівського національного аграрного університету стипендії імені Ярослава Зайшлого наш виш відвідав Президент Канадсько-українського фонду Віктор Гетьманчук.

Ще у 2016 році Ірена Белл, донька Ярослава Зайшлого, звернулася із пропозицією щодо заснування іменних стипендій для кращих студентів факультету агротехнологій та екології та землевпорядного факультету – відмінників навчання, які беруть активну участь у наукових дослідження та громадському житті. Вчена рада ЛНАУ одностайно підтримала цю великодушну пропозицію.

Пані Ірена щиро продовжує справу свого батька і впродовж багатьох років є однією з найяскравіших представниць української громади в Канаді. Вона не лише віце-президент Конгресу українців в Канаді, а й член Ради директорів Канадського фонду українських досліджень, старший радник Ради директорів кафедри українознавства в університеті Оттави та багатьох інших громадських, наукових інституцій і засобів масової інформації. Її праця також високо оцінена головою Британської Співдружності Королевою Великобританії Єлизаветою ІІ, адже їй вручено Медаль діамантового ювілею Королеви Єлизавети ІІ за рекордний стаж громадської роботи.

Наш навчальний заклад було обрано не випадково, адже Ярослав Зайшлий був найближчим співробітником професора Євгена Храпливого, викладача нашого університету, в честь якого названа кафедра та функціонує музей його імені. За словами Я. Зайшлого, саме Є. Храпливий дав йому натхнення до праці для українського села.

Щорічно Канадсько-український фонд призначає дві стипендії у розмірі по 400 канадських доларів кожна, а також додаткові кошти для адміністративного вжитку університету.

Для претендентів на отримання стипендії були встановлені наступні вимоги:

- навчання на денній формі як за державним замовленням, так і за кошти фізичних і юридичних осіб (ОС «Бакалавр» і «Магістр»);

- перемога (1, 2 місце) у ІІ турі Всеукраїнської студентської олімпіади або у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт;

- відмінне навчання;

- активна участь у студентському самоврядуванні;

- участь у розвитку української культури та громадському житті.

Серед кандидатур обрали Юлію Костишин, студентку землевпорядного факультету, та Оксану Гусак, студентку факультету агротехнологій та екології. Дівчата – відмінниці навчання, які беруть участь у міжнародних конференціях, виступають з доповідями на форумах та займаються організацією студентського дозвілля.

В процесі нагородження щасливих переможниць було підписано меморандум про співпрацю між Канадсько-українським фондом і Львівським національним аграрним університетом, який передбачає партнерство на довгі роки. Тому у студентів університету з’явився ще один стимул для успішного навчання.

З метою ближчого знайомства з нашим університетом Президента Канадсько-українського фонду Віктора Гетьманчука було запрошено на відвідини музею історії ЛНАУ, музею Степана Бандери та музею ім. Є. Храпливого.

Працівники музеїв ознайомили закордонного гостя з експозиціями, присвяченими історії розвитку навчального закладу від рільничої школи до національного університету, життєвому шляху відомого українського патріота Степана Бандери та викладача університету Євгена Храпливого.

У ході бесіди відвідувач зазначив, що приємно вражений експозиціями музеїв ЛНАУ, адже, на його думку, це свідчення того, що університет приділяє значну увагу вшануванню пам’яті видатних українців, які зробили вагомий внесок у становлення української державності, у розвиток аграрної освіти і науки.

Ректор університету Володимир Снітинський щиро подякував Президенту Канадсько-українського фонду Віктору Гетьманчуку та засновнику стипендії Ірені Белл за підтримку аграрного вишколу молоді у Львівському НАУ. Також Вчена Рада вирішила облаштувати на факультеті агротехнологі        й та екології навчальну аудиторію імені Ярослава Зайшлого.

Крім того, в рамках традиційного Наукового форуму у вересні 2017 року відбудеться конференція, присвячена відомим українським кооператорам – Євгену Храпливому та Ярославу Зайшлому.