13 травня 2015 року у читальному залі Наукової бібліотеки ЛНАУ відбувся лекторій-диспут, присвячений Дню пам’яті та примиренню і Дню перемоги за участі викладачів і студентів. Зі вступним словом до учасників заходу звернулася директор бібліотеки, доцент, кан. іст. наук Любов Пинда, яка торкнулася важливого історичного рішення – прийняття Верховною Радою «декомунізаційного пакету» законів у квітні цього року.

Автором закону «Про правовий статус борців за незалежність» став син командира УПА Юрій Шухевич. Любов Арсентіївна зазначила, що цей пакет, який складається із чотирьох законів передбачає важливі пункти, зокрема такі: протягом півроку в Україні повинні зникнути пам’ятники радянським діячам; УПА та ОУН визнаються організаціями, які боролись за незалежність України; 8-го травня відзначатиметься День пам’яті та примирення, а 9-го травня святкуватиметься День перемоги над нацизмом у ІІ світовій війні.

Доцент кафедри філософії і політології Андрій Копитко прочитав доповідь «Дилема національно-визвольних змагань українців у ІІ світовій війні», в якій торкнувся важливих питань: ключові постаті в ОУН-УПА, ідеологічні розходження між бандерівцями та мельниківцями. Виступ Андрія Дмитровича супроводжувався мультимедійною презентацією. Співзвучною доповіддю з темою А. Копитка став виступ старшого викладача кафедри філософії і політології Мар’яна Вахули, який торкнувся непростої проблеми для нашого суспільства, а саме: примирення з нашою історичною правдою і закликом не повторювати помилок у сучасній війні з Росією.

Цікавим виступом на лекторії-диспуті  стала мультимедійна презентація на тему «Україна у ІІ світовій війні – історіографія питання» працівниці інформаційно-бібліографічного відділу Марії Павлюх, яка продемонструвала присутнім праці, а також літературні твори на тему ІІ світової війни та УПА. Вагомою лептою М. Павлюх під час презентації стала добірка наукових матеріалів для дослідників.

Закінчився лекторій-диспут переглядом документального фільму «Історія гідності – ІІ світова війна». Оксана Володимирівна Качмар закінчила захід словами, що ми повинні знати про ці важливі дати, берегти пам’ять про минуле, щоб не повторювати помилок в майбутньому.

Українці у ІІ світовій війні.ppt     Скачати