21 вересня 2017 року у рамках проведення XVIII Міжнародного науково-практичного форуму, присвяченого пам’яті інженера Ярослава Зайшлого, відбулося відкриття Виставкового залу стародруків та рідкісних видань Наукової бібліотеки ЛНАУ.

Ідея створення Виставкового залу виникла давно, однак реалізувати її змогли лише цьогоріч. При підтримці ректора університету, академіка НААНУ Володимира Снітинського цей задум вдалося втілити. З вітальним словом виступила директор НБ ЛНАУ, доц. Любов Пинда, яка розповіла про історію формування Фонду стародруків та рідкісних видань. Зокрема, вона зазначила, що Фонд стародруків та рідкісних видань ЛНАУ налічує 10 тисяч примірників XVIII, XIX, першої половини ХХ ст. німецькою, польською, французькою, англійською, латинською, чеською мовами (продукція видавництв Берліна, Лондона, Відня, Парижа та Варшави) з природничих, технічних, сільськогосподарських та інших наук, який дістався бібліотеці у спадок з часів діяльності Рільничої школи (згодом Академії) в Дублянах (1856–1919 рр.). При співпраці викладачів та працівників бібліотеки вивчення фонду іноземних стародруків та рідкісних книг здійснюється шляхом підготовки історико-книгознавчих видань, складанням наукових покажчиків, каталогів, довідників, публікацій результатів досліджень.

До гостей звернувся ректор ЛНАУ зі словами: «Освіченість та начитаність є основними факторами розвитку інтелігентної людини, що не змінюється протягом століть. Цей постулат був та залишається актуальним досі. Стародавня книга – це потужне джерело пізнання та дослідження європейської аграрної освіти і науки».

Закінчився захід побажанням відвідувати Виставковий зал для широкого ознайомлення з історичними та культурними книжковими пам’ятками Європи.