Досвід зарубіжних країн засвідчує, що фермерські господарства, в тому числі сімейні і родинні, об’єднуються у різні кооперативи: агросервісні, заготівельні, переробні, збутові. Також вони є місцем проживання сім’ї фермера. Тому житлово-виробничий двір є багатофункціональним комплексом будівель і споруд: житлових, виробничих, призначених для переробки і реалізації продукції. До фермерського господарства входять також аграрні території – як технологічна основа виробничої діяльності і як природне навколишнє середовище, в якому функціонують складові частини господарства.

Серед житлово-виробничих комплексів: ферми для вирощування та утримання ВРХ, кролів, овець, коней, свиней; пасічні споруди; овочево-тепличні комплекси; теплиці для вирощування грибів та інші споруди, проекти яких розробила кафедра архітектури і планування сільських поселень.

Цікаве творче бачення та осмислення новизни архітектури будівель і споруд, дизайну архітектурного середовища, відчуття часу пропонує студентська молодь, зокрема, цьогорічні автори дипломних проектів: Едуард Шумчук («Принцип формування архітектурного середовища садиби механізатора на прикладі Волинської області», керівник – кандидат архітектури доцент Колодрубська О. І.); Михайло Івашків («Дизайнерське вирішення проектування екологічних і автономних будинків на території Західної України» керівник – кандидат технічних наук Н. С. Савчак); Калин Марина – «Архітектурно-планувальні особливості сільськогосподарської виробничої архітектури в нових соціально-економічних умовах», Дзвенислава Свирид – «Принципи формування садибної забудови Прикарпаття», Любов Смолин – «Особливості житлового будівництва середньої поверховості в зоні впливу великих міст з метою розвитку зеленої архітектури на прикладі Львова» (керівник робіт – кандидат архітектури, в. о. доцента А. В. Степанюк) та інші.

Молода зміна архітекторів і будівельників засвідчила добру обізнаність щодо застосування екологічно чистого безвідходного виробництва, енергоощадних будівельних та об’ємно-планувальних рішень.