Питання економії енергоресурсів, поряд із необхідністю створення в приміщеннях громадських, цивільних будівель і споруд необхідних кліматичних умов, вимагають від проектувальників постійно знаходити найбільш раціональні за ефективністю і витратами способи утеплення стін. Відомо, що одношарова конструкція стіни не дає потрібного теплозахисту будівлі. А підвищення теплового (термічного) опору стіни за рахунок збільшення її товщини часто не тільки не доцільне, але навіть нездійсненне.

Технологія виготовлення багатошарових стін торкретуванням з використанням солом’яних тюків пропонується для сільськогосподарських виробничих, громадських і цивільних одноповерхових будівель та споруд. Світова практика та надійність застосування соломи задовольняють усі стандарти Passivhause. Крім США, Канади та Великобританії, конструкції з пресованої соломи починають широко використовувати й в Україні, зокрема у Рівненській та Чернівецькій областях.

Солом’яні тюки після нанесення армованого торкретбетону набирають міцності і виступають в якості компонента захисту поверхні, а також каркасом багатошарової стіни

Солома ж буде відігравати роль:

- в процесі нанесення торкретбетону – елемента опалубки суміші;

- в процесі експлуатації будівлі – ефективного утеплювача.

Солом`яні блоки можуть знайти застосування і в якості матеріалу для зведення шумопоглинаючих стін у тих населених пунктах, що знаходяться у безпосередній близькості авто-і залізничних магістралей. Такі стіни зводяться за дуже короткий проміжок часу і характеризуються великою ефективністю.

Дана технологія пропонується для сільськогосподарських виробничих, громадських і цивільних одноповерхових будівель і споруд.

Авторська група проекту: А. Мазурак, кандидат технічних наук; Н. Костирка, магістр; О. Мазурак, кандидат технічних наук; І. Ковалик, аспірант; В. Михайлечко, асистент; В. Калітовський, аспірант. Дана розробка підтверджена патентами, визнанням на рівні наукових досліджень.