Весна в Україні починається Шевченком. У ці березневі дні ми віддаємо данину шани славному синові українського народу, Великому Кобзареві. Бо для нас і для всього світу Тарас Шевченко – це Україна, а Україна – це, передусім, Тарас Шевченко.

Саме ці слова і лягли в основу назви флешмобу, який відбувся у день народження українського генія 9 березня 2017 року у Львівському національному аграрному університеті. Уся університетська спільнота зібралася, щоб відзначити особливий для української нації день.

Флешмоб розпочала Народна хорова капела «Джерела Розточчя» кантатою на слова Тараса Шевченка «Учітеся, брати мої». До серця кожного торкнулася поезія «Розрита могила» у сучасному прочитанні Марти Павлів, студентки факультету агротехнології та екології.

До студентів та викладачів звернулася керівник підрозділу з організації виховної роботи студентів Оксана Качмар, цитуючи слова Дмитра Донцова із доповіді «Заповіт Шевченка», виголошеної на Шевченківській академії в Торонто 9 березня 1950 року, які є сучасними і сьогодні: «Про Шевченка треба нині не на святах промовляти, а кричати на вуличних перехрестях. Щоб як дзвін тривоги калатало його слово! Ніколи бо не був він такий актуальний, як в наш час… Україна, яку ненавидів, – була Україна розбійників, перевертнів, похилених рабів. Україна, яку любив, – була Україна півлюдей, півбогів, героїв – які могли протиставитися львищам, людоїдам, новітнім Неронам; мали силу розкувати закутих людей. З вогнем у серці, які не боялися й пекла, бо «вогонь запеклих не пече». До них писав свій Заповіт Шевченко».

Спільне виконання «Заповіту» Великого Кобзаря студентами, викладачами, учасниками художніх колективів університету разом із Народною хоровою капелою «Джерела Розточчя» стало виявом великої поваги та шани до Пророка національного єднання – Тараса Григоровича Шевченка.

Флешмоб завершився читанням рядків із поезії Тараса Шевченка, які стали патріотичним єднанням зі всією Україною.

Українці завжди стоятимуть перед Шевченком, як перед совістю. А в думках житиме його слово, сповнене любові і самопожертви. Хай воскресне Пророк у душі кожного українця, кожного з нас, і прибуде в помислах та діяннях задля добра України.